Kattsnuva

Lite basinformation

Kattsnuva är ett förkylningsvirus som går på katt och smittar med nysningar & direktkontakt av saliv. Det är smittsamt eftersom nysningar kan förflytta viruset flera meter. Att er katt blivit smittad märks oftast först genom att den börjar nysa & verkar lite snorig. Ibland börjar det med feber & då blir katten trött & dåsig och vill oftast inte äta.

En katt har normaltemperatur på ca 38,5 grader och hög feber är 40 grader eller mer. När katten blir snuvig eller febrig, –börja med att låta katten vara ifred & observera den. Se till att den får i sig vätska! Det är okey att ha feber ett par dagar och inte vilja äta, nysningarna kan sitta i upp till en vecka. Dessa relativt lätta symptom av kattsnuva klarar man oftast själv hemma, pyssla om din katt och tänk på hur du själv känner dig när du är förkyld!

Symptom

Verkar katten mycket slö bör den tempas, den får inte ha hög feber mer än ett par dagar. Risken med katter och feber är att de lätt blir uttorkade. Observera också ögonen, klar vätska som rinner är normalt, men blir det gul/grönt och segt kan en ögoninflammation vara på gång och en obehandlad sådan kan skada ögat. Hosta som verkar komma nerifrån magen bör också kontrolleras av veterinär. En följdsjukdom som kan uppstå är lunginflammation (orsakad av bakterier till skillnad mot grundinfektionen som är ett virus) det behandlas oftast framgångsrikt med vanlig pencillin.

Eftersom förkylningsvirus är föränderligt kan katten få en släng av kattsnuva trots att den är fullgott vaccinerad. Det vanliga är då att katten inte blir speciellt sjuk utan mest nyser ett par dagar.

Naturligtvis skall ni alltid kontakta en veterinär om du är osäker på din katts hälsa.