Kennelhosta

Kennelhosta är ett luftburet virus (finns många olika typer).

Det är oerhört smittsamt, inkubationstiden är mellan 3-14 dagar.

Symtomen är harkling/hosta samt att de kräker upp slem. Förekommer också att de får enbart nysning men inte lika vanligt. Ibland kan det vara svårt att märka med tanke på att vissa hundar bara hostar 1-2 ggr/dag medan andra kan ha kikhostesymtom. Det vanligaste är att det är över inom en vecka, men i vissa fall kan det hålla på upp till två veckor. Det är som regel inget farligt om hunden tar det lugnt. Precis som när vi människor har en infektion så ska man vila. Man kan jämföra det med en vanlig förkylning på oss människor.

Det finns ju naturligtvis undantag att det kan bli följdsjukdomar såsom till exempel lunginflammation men det är väldigt ovanligt, man bör alltså inte motionera hunden vid kennelhosta, bara kort rastning så hunden får uträtta sina behov.  Men om lunginflammation uppstår bör veterinär anlitas och hunden ska då vila!

Om hunden har väldiga symtom kan man ge Bisolvon tabletter (slemlösande) som man köper receptfritt på apoteket, det är ett humanpreparat men funkar även bra till hund.

Vi är väldigt noga med att alla våra gäster skall vara vaccinerade men trots vaccin så kan exemplvis hosta uppstå. Vaccinerade hundar brukar dock få mildare symptom. Om er hund får någon symptom så ring mig gärna om ni undrar över något.

Naturligtvis skall du alltid kontakta en veterinär om du är osäker på din hunds hälsa.

Emma Norman

instruktör • djursjukvårdare
040-45 58 88